Har du mye å gjøre er du lat

En bemerkelsesverdig observasjon jeg har gjort meg gjennom mange år er at de menneskene som skaper best resultater, og virkelig skaper vekst og utvikling, virker aldri å ha det travelt. På den andre siden opplever jeg ofte at de som alltid har det veldig travelt, aldri klarer å skape noe annet enn ok resultater. Hva kommer dette av?

Jeg tror svaret er enklere enn man skulle tro. Årsaken er at de som har det travelt hele tiden, er late.

Utgangspunktet kan vi ta i menneskets natur; Vi er alle opptatt av hvordan vi fremstår og får respekt fra våre omgivelser. Dette leder oss lett inn på et spor hvor det å fylle tiden mest mulig og få mest mulig ansvar, er ansett som en god ting. Det er tegn på at vi er attraktive og andre ser verdi i det vi er og det vi gjør.

Dette er dessverre ja- syken.

En annen ting er at vi er oppdratt til å tro at den eneste veien til saligheten er å jobbe 8-4 hver dag. Og alle disse timene skal vi fylle med jobb. Problemet er at vi mennesker ikke klarer å gi 100 % i 8 timer hver dag, året rundt. Vi klarer kanskje bare 50 % eller kanskje noe mer.

Jeg mener IKKE at vi skal endre på arbeidstiden. Hvis du skal gjøre det, må du jobbe for deg selv. Jeg er egentlig mer opptatt av hvordan vi fyller disse timene. Både du og din arbeidsgiver vil ha maksimalt ut av din innsats.

Etter å ha studert forskning på gode ledere i mange år er så er det ingen tvil om at de jobber mye. Men de jobber på en spesiell måte. Her er noen kjennetegn:

  • de prioriterer å jobbe med det som gir best verdi, altså som bare de kan gjøre og er best på
  • de delegerer alt annet til sine ansatte
  • de tar aldri ting som de kommer. Tvert imot er de trege på å endre seg og bruker tid på å tenke seg godt om
  • de vurderer konsekvensene av sine valg på lang sikt
  • de er svært bevisst på hvilken standard deres resultater skal ha

Hverdagen til gode ledere er strukturert. De deler dagene opp i bolker; arbeidsbolker, kreative bolker, samtalebolker osv. De beste tilpasser dette hvordan de selv fungerer best. Til syvende og sist handler det om å være gjennomtenkt.

Late mennesker gjør ikke dette. De tar ting som det kommer, sier alltid ja, er involvert i alt mulig, rekker så vidt lunsj og har ofte et eller annet de har ”glemt”. Og standard på sine resultater har de aldri tid til å tenke på.

Du må sørge for å ikke gå i denne fella.

Målet er ikke å klare mer, men å ikke ha mer å velge bort.

Les mer om personlig effektivitet her.

Tagged with: , , ,
Posted in Uncategorized

Leave a comment

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Follow Lederutvikling on WordPress.com