Can’t take shit, I’m stepping up!

spiker

hvordan lykkes med nyttårsforsett

Kjære leder, nå skriver vi 25. januar 2016, og er du som de fleste har du vel gjort deg ferdig med nyttårsforsettene. Forhåpentligvis i alle fall, for statistisk sett så er det veldig vanskelig å endre livet sitt når du begynner 1. januar.

Vet du hvorfor?

Det skyldes at det er lett å endre seg, men vanskelig å holde ut. Man finner alt for stor mening i sine gamle, vante vaner. For å endre dem kreves det selvdisiplin, og det er en begrenset vare. Men nok om det.

Nå skal vi se litt på deg sjef! Hva skal du egentlig finne på i år da? Jo, nå skal du høre…

Vet du forresten hvem dette er?

 • Gikk konkurs som 31 – åring
 • Ble idiotforklart som politiker som 32- åring
 • Mislyktes i forretningslivet igjen som 34- åring
 • Kjæresten døde som 35- åring
 • Fikk psykisk lidelse som 36- åring
 • Tapte valgkamp som 38- åring
 • Tapte valgkamp som 43- åring
 • Tapte valgkamp som 46- åring
 • Tapte valgkamp som 48- åring
 • Tapte valgkamp som 55- åring
 • Tapte visepresidentvalg som 56- åring
 • Tapte valgkamp som 58- åring
 • Ble valgt til president i USA som 60 –åring

Svaret er Abraham Lincoln. Han kunne fortelle deg alt om å holde ut. Hans no- nonsense holdning førte ham helt til topps.

Det er dette du må finne fram til i deg selv. Du skylder deg selv såpass at du gir, et eller annet, absolutt alt du har. Men hva i all verden skal jeg gjøre, tenker du? Jo, det skal jeg si deg, bare følg med videre. Her kommer ni tips til å lykkes med noe nytt i livet ditt i år.

Ikke være en idiot!

Definisjonen på en idiot er en som ikke lærer av sine erfaringer. Hvis det du har gjort før ikke har ført deg dit du vil, så for guds skyld ikke gjør det samme igjen. Finn på noe annet. Lære deg nye ferdigheter, skaff deg kunnskaper eller bruk en coach. Et eller annet som gir deg frisk energi.

Tenk stort

Du kan velge å ha enten små eller store mål. Hva tror du gir mest energi? Det er de målene som får blodet til å bruse, hvor du kjenner at noe skal skje og du utfordrer deg selv. En av de viktigste oppgavene for deg på denne jord er å finne ut hva som bor i deg og utnytte ditt potensial så godt du kan. Spør deg selv; hvis jeg visste det ikke kunne gå galt, hva hadde jeg turt å gjøre?

Vær ærlig

Denne er vrien, men nødvendig. For hva vet du om deg selv? Jeg mener, hvordan står det til med kjærligheten, økonomien, jobben, helsen og vennene dine? Er det noe å ta tak i her? Du kjenner deg selv dårligere enn du tror. Du må sette deg ned å evaluere på en skala fra 1-10 hvor du står. Spør andre om hva de mener. Husk at du tar med deg vaner, holdninger og verdier inn i alt du gjør. Kjenner du ikke dine sterke og svake sider, så blir det vanskelig å navigere presist inn mot nye mål.

Gjør noe med frykten din – en gang for alle

De fleste frykter forandringer. Man søker det kjente og komfortable fremfor å kaste seg ut i noe nytt. Dette skyldes frykt. Noen frykter konsekvenser og at noe galt kan skje. Andre frykter, tro det eller ei, å lykkes. Mange ødelegger sitt potensial gjennom hele livet fordi de ikke går løs på sin frykt. Frykt fører til lammelser – at man utsetter ting eller aldri gjør noe. Man preges av unnskyldninger og kritikk av andre. Rasjonalisering og kritikk er for mange den eneste trening de får. Hvis du flykter bort fra det du frykter, vil det dominere resten av ditt liv.

Fokuser

En av flere grunner til at nyttårsforsetter aldri blir noe av er at man har for mange av dem. Å endre alt er det samme som å endre ingenting. En bekjent av meg sa en gang at skal du begynne med tanntråd så sørg for å i alle fall begynne med en tann i gangen. Skaff deg nye vaner som er enkle å følge over tid. Det tar cirka 3 uker med daglige gjentakelser for at kroppen og nervebanene er klar for å automatisere nye vaner. Og du, sett deg små mål til å begynne med. Små sakte skritt til å begynne med fører deg raskere i mål. Tro meg, det handler om ”psykologien” i deg selv.

Vær tøff

Forestill deg 1-2 ting som du vet om, som veldig få mennesker gjør, og som du innerst inne hadde hatt lyst til å gjøre. Dette er ting du vet er mulig, men som du bare har hørt om noen har klart. Det kan være en jordomseiling, slanke seg 40 kilo, spare 10 millioner, springe maraton eller forsøke å bli økonomisk uavhengig slik at du ikke trenger å jobbe. Hvordan ville du hatt det om du bestemte deg for å gjøre noe sånt? Hva ville slik vågal entusiasme gjort med ditt syn på deg selv? Det er veldig mange mennesker som klarer dette hver dag.

Mange kunne tenkt seg å lære et språk. Hva om du hadde bestemt deg for å lære deg et språk på 6-12 måneder. Og så hadde du bestilt en lang ferie til det landet om 6-12 måneder, og betalt turen med en gang. For deg selv hadde du bestemt deg for å kunne snakke språket godt før du reiser. Hvordan hadde du hatt det da? Det er mange som gjør dette hver dag.

Vi har snakket om hvor viktig det er å utvikle dine ferdigheter for å kunne gi mer bidrag til andre, og bli mer verdt for deg selv. Hva om du bestemte deg for å bli best i en ferdighet? At du gir jernet og gjør absolutt alt du kan for å bli den beste på den ene ferdigheten. Hva ville det gjort med deg? Dette er det mange som gjør hver dag.

Hva om du bestemte deg for å kvitte deg med all sinne, bitterhet og negative følelser og si «aldri mer»? Å bestemme deg for å bli et gjennomført positivt menneske som lar fortid være fortid, og bare tenke på at de beste årene i ditt liv ligger foran deg? At du hadde tatt et møte, samtale, kaffe, sendt en e-post eller skrevet et brev til alle du er negativ til, og tatt et oppgjør med det du sliter med? Hvordan hadde det vært? Det er mange som blir kvitt psykisk sykdom med en slik strategi. Og ja, dette har vi også statistikk på, det skjer hver dag.

Hva om du bestemte deg for å fullstendig leve opp til grunnleggende edle motiver i deg selv? At du begynte med ideelt arbeid, engasjere deg i svakere grupper i samfunnet, for barn som har det vanskelig eller jobbe for miljøet? Hva hadde det gjort med deg? Det er det mange som gjør.

Hva om du bestemmer deg for å bli et modent, ansvarlig og voksent mennesker i alle ledd. At du tar helt og fullt ansvar for deg selv, dine valg og dine resultater. At du bestemmer deg for å slutte med barnslige, umodne aktiviteter, og går over i en fase hvor du skaper bidrag, vekst, humør og livskvalitet for deg selv og de rundt deg. Hvordan hadde det vært? Dette gjør lykkelige mennesker hver dag.

Poenget med disse eksemplene er ikke målet i seg selv, men den du blir når du jobber for å nå slike mål. Dette vil skape den ultimate mening for deg, og du vil frigi energi i deg selv du ikke trodde fantes.

Bestem deg for hva du vil ha

97 % av nyttårsforsetter blir det ikke noe av. Dette er en skam, for det er ved nyttår de fleste tar seg tid til å se nærmere på seg selv og hvor de vil. Og så blir det så lite av det hele. Ikke rart man blir motløs. Det som preger de som faktisk klarer å endre på noe er de som sier til seg selv, med klarhet, hva det er de vil ha. De vet med største selvfølgelighet hva de vil ha, hvor mye og når. De har gjerne skrevet det ned på en lapp og henger den på kjøleskapet eller leser den hver kveld før leggetid.

Begynn ikke før du er ferdig

Ingen oppnår noe av betydning uten å følge en plan. Store ting skjer ikke ved tilfeldigheter. Bare se på en snekker. Han kan være verdens beste snekker og ha verens fineste matrialer, men han rører ikke noe før han vet hvordan huset skal bygges. Ikke at han ikke kan snekre et hus på egen hånd, men han vet forskjellen ved å følge en god plan. Ved å først tenke igjennom og planlegge nøye det du skal gjøre, og gjøre planen helt ferdig først før du begynner, økser du sjansen for suksess dramatisk.

Sett i gang

Vær så snill, ikke vær vanlig. Tør å gjøre noe som ikke alle andre gjør. Å skaffe deg mer av det du ønsker deg krever to ting; tenke annerledes og gjøre noe annerledes. Ikke vent til ting er klart eller perfekt. Sett i gang og endre en liten vane i dag og en litt større i morgen. Begynn med èn tann. Tenk langsiktig og vær tøff.

Les mer om personlig utvikling her.

Tagged with: , , ,
Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Mest sette innlegg og sider

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Follow Lederutvikling on WordPress.com
%d bloggers like this: