Hva kjennetegner en god leder?

Skjermbilde 2015-05-25 kl. 08.32.08Ledelse betyr å oppnå resultater gjennom andres arbeid. Den som er best på dette er den beste lederen. Dette er svært viktig å huske. Diskusjoner om hvem som er en god leder har en tendens til å gli ut og handle om andre egenskaper. Og ja, en god leder kan være god på så mye, men mangler resultatene vil han aldri kunne kalles en god leder.

Tenk på følgende eksempel: Du har blitt syk og har behov for legehjelp – bryr du deg om at legen er en flott fyr som er vennlig, lytter godt og er en god far og ektemann? Nei, du er kun opptatt hva han kan gjøre med din tilstand. Ingenting betyr mer enn det. Så fremst han har kontroll på dette så kan man snakke om de andre sidene. Sånn er det med deg også. Ditt lederskap handler om hvilke resultater du presterer for dine ”eiere” gjennom dine ansatte.

Vi vet det er seks egenskaper som er helt avgjørende hos en leder som når langt. Disse er:

1. Mening

En god leder finner mening, motivasjon og inspirasjon i sin rolle og arbeidsoppgaver. Lederen har en klar mening og hva fremtiden vil bringe, hva man er villig til å gjøre for å komme dit og hva man ønsker seg i bytte for sin innsats. Lederen vet at rollen er utsatt og krevende, samtidig som han/hun er fokusert på hva som gir trygghet til å stå i krevende oppgaver. Mening er fundamentet i alle gode resultater. Den leder som følger en klar mening med sitt arbeid følges lett av andre.

2. Tilstedeværelse

Den gode leder er til stede og er opptatt av detaljene rundt seg. Han/hun går inn i sitt arbeid og rolle med all sin energi. Lederen styrer gjennom mål som ansatte kjenner seg igjen i og som er en naturlig del av lederens verdier og visjon. Lederen skaper trygghet gjennom sin atferd og utfordrer på en spennende måte som skaper stimuli for utvikling. Lederen er kreativ og får fram kreative ressurser hos de ansatte.

3. Identifisering

Den gode lederen vet hvorfor han/hun har sin jobb og kan raskt forklare dette for hvem som helst. Lederen lever ”sin sannhet”, det vil si ser på jobben som en naturlig del av sin personlige vekst. Lederen vet forskjellen på hva som gir oss mennesker gode selvtillit og hva som gir oss god selvfølelse. Lederen vet at det kan være forskjell på hva vi mennesker gjør og hva vi ønsker oss. Ord og holdninger betyr ikke så mye som atferd, så fokus ligger på å få mennesker til å gjøre, ikke å si.

4. Produktivitet

Lederen vet at effektivt arbeid, med god kvalitet og utført på en komfortabel måte for virksomheten og kunden, er roten til all suksess. Den gode leder vet hvem som betyr mest for de oppgaver han/ hun gjør og hva god kvalitet innebærer. Lederen vet hvordan man planlegger sitt eget og virksomhetens oppgaver, samtidig som han/ hun vet hvordan man jobber for å skape utvikling og vekst. Lederen vet at kultur på arbeidsplassen betyr svært mye og kjenner hvordan dette kan utnyttes til alles fordel.

5. Overtalelsesevne

En god leder utfordrer omgivelsene og involverer ansatte slik at de ønsker å la seg lede. Lederen tør litt mer enn andre og er svært god på å beskrive nåsituasjonen og hvordan han/hun ønsker at ting skal være i fremtiden. Lederen er en hedersmann/ kvinne som er til å stole på og bryr seg om andres ve og vel. Lederen forstår verdien av god kommunikasjon og gjør dette på en måte som når frem til alle.

6. Fysiologi

En god leder vet at grunnlaget for alle gode prestasjoner er god helse. Han/ hun dyrker aktiviteter som sikrer en balansert fysiologi, inntak av bra mat og tilstrekkelig hvile.

Med utgangspunkt i disse seks egenskapene har jeg skrevet en artikkel som går i dybden på disse punktene. Den kan du lese her.

Tagged with: , , ,
Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Mest sette innlegg og sider

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Follow Lederutvikling on WordPress.com
%d bloggers like this: